Introducere – Cine a aruncat în aer statuia de pe Tâmpa?
Urmăriți urmând link-urile de mai jos, 10 episoade care încearcă să elucideze enigmele care stau în spatele unei întâmplări de acum 112 ani, dinamitarea Monumentului Mileniului de pe Tâmpa:
Episodul1 (6.29min.) – Monumentul lui Arpad din Brasov
Primul episod al seriei vorbește despre ridicarea monumentului Mileniului pe muntele Tâmpa. Despre nemulțumirea populației româmești a Brașovului. Și despre statuia geamănă cu cea de la Brașov, inaugurată în aceeași zi, în 18 octombrie 1896, pe stânca Devin, într-un loc aflat astăzi într-o suburbie a Bratislavei. Aflată deasupra confluenței râurilor Morava și Dunăre, statuia a fost distrusă în 1921. Monumentul de pe Tâmpa a fost dinamitat succesiv în 1913 și 1916, fiind complet demolat în 1966.
Episodul 2 (4.18min.) – Teroriștii de pe Tâmpa
Episodul 2 al seriei relatează felul în care, în 27 septembrie 1913, locuitorii orașului au auzit o detunătură puternică de pe Tâmpa. Explozia a deteriorat grav soclul monumentului și a decapitat statuia. Inițial, ancheta poliției nu a putut da de urma atentatorilor. Iar unul dintre brațele războinicului Tühütüm nu a mai fost găsit. O furtună de iarnă din 30 decembrei 1913 a dărâmat coloana șubrezită.
Episodul 3 (7.41min.) – Spionii brașoveni
Episodul 3 al seriei dezvăluie felul în care au procedat cei care au dinamitat statuia de pe muntele Tâmpa și ce complici brașoveni au avut. Autorii, Ilie Cătărău și Timotei Chirilov, erau veniți din Regatul României cu pașapoarte false de supuși bulgari. Au fost ajutați de avocatul Spiridon Boiță și agentul de poliție Iosif Nistor. În ciuda eforturilor poliției maghiare, atentatorii au reușit să fugă.
Episodul 4 (5.00 min.) – Urmele războiului
Episodul 4 al seriei dezvăluie felul în care brașovenii care au sprjinit acțiunile de spionaj ale Regatului României au fost arestați, condamnați la spânzurătoare, iar familiile lor au fost omorâte. Cei care au scăpat de executarea sentinței au fondat, după Primul Război Mondial, asociația „Clubul spânzuraților”.
Episodul 5 (4.14 min.) – Atentatul de la Debretin
Episodul 5 din serie oferă detalii mai puțin știute despre cumplitul atentat din 23 februarie 1914, împotriva Episcopiei Greco-Catolice de Hajdudorog, care a făcut trei victime. Autorii, Ilie Cătărău și Timotei Chirilov, erau cei care, cu câteva luni înainte, aruncaseră în aer statuia de pe Tâmpa.
Episodul 6 (3.12min.) – Fuga lui Cătărău
Episodul 6 urmărește ancheta detectivilor maghiari, care încercau să-i prindă pe cei doi atentatori de la Debrețin și de pe muntele Tâmpa, Ilie Cătărău și Timotei Chirilov. Făptașii reușesc să scape cu sprijnul Serviciului Secret Românesc, condus de Iancu Panaitescu. Un rol important în mușamalizarea cazului a avut și Ottocar Czernin, ambasadorul austro-ungar la București.
Episodul 7 (5.42 min.) – Ursus si Mamut
Episodul 7 pătrunde în biografia celor doi atentatori, care s-au cunoscut ca luptători pe scena Circului „Sidoli”. Timotei Chirilov era un marinar rus fugit în Regatul României după revolta bolșevică de pe vasul „Potemkin”. Iar Ilie Cătărău, un basarabean, husar în Garda Imperială Rusă, care dezertase și fugise în Regatul României. Ambii erau modele foarte căutate de sculptorii bucureșteni, pozând pentru statuile giganților realizate de sculptorul Frederic Storck.
Episodul 8 (7.09 min.) – Cătărău este voinic/N-are frică de nimic
Episodul 8 oferă o incursiune în începuturile biografiei lui Ilie Cătărău, bodyguard al lui Nicolae Iorga și Ion Zelea Codreanu. Personajul și-a câștigat notorietatea prin luptele de la circ și scandalurile electorale ale campaniei din 1912. După atentatele făcute pe teritoriul Austro-Ungariei, devine unul dintre cei mai căutați fugari. Chiar și în aceste condiții, părând că sfidează autoritățile, se întoarce în Regat și evadează de mai multe ori după ce este prins.
Episodul 9 (5.06mim.) – Aventuri pe șapte continente
Episodul 9 relatează aventurile lui Cătărău ca revoluționar bolșevic în Chișinăul anului 1918. Despre cum s-a luptat, baricadat în Hotelul „Londra” cu trupele Sfatului Țării, conduse de Gherman Pântea. După ce ucrainienii îl eliberează, pleacă în Vladivostok ca instructor al trupelor albe, apoi traficant de arme pentru naționaliștii chinezi și, în final, refugiat în Japonia. Ajuns și la Paris, sucește mințile unei milionare, pentru a-i fura un colier de perle.
Episodul10 (6.11min.) – Călugărul Ilie
În ultimul episod sunt dezvăluite mai multe detalii din dosarul de la Siguranță făcut lui Ilie Cătărău și ultima întoarcere în țară a acestuia. Revenit în 1946, după o cursă de la Buenos Aires, via Praga, Cătărău se pretinde emisarul regelui abdicat Carol al II-lea. La sfârșitul vieții, la sfatul primului ministru Petru Groza, Ilie Cătărău se călugărește.